Sample Full Day Kindergarten Schedule

Sample Full Day Kindergarten Schedule

Time	Activity	Minutes	
7:00 – 7:30	Arrival/Free Choice	30 Minutes	
	Centers/Breakfast		
7:30-7:50	Morning Routine/Do-Now	orning Routine/Do-Now 20 Minutes	
7:50 – 8:00	Morning Exercise	10 Minutes	
8:00 – 9:30	90 Minute Literacy Block		
8:00 – 8:25	Whole Group 1	25 Minutes	
8:25 – 9:30	Small Groups and Learning Centers	65 Minutes	
9:30 – 10:15	Extension Class/Teacher Planning (music, library, computer, art, physical education)	45 Minutes	
10:15 – 10:40	Whole Group 2	25 Minutes	
10:40 – 11:05	Lunch	25 Minutes	
11:05 – 12:25	Small Group/Learning Centers (Interventions as Needed)	80 Minutes	
12:25 – 1:00	*Recess/P.E./Health	35 Minutes	
1:00 – 1:30	Whole Group 3/Quiet Time	30 Minutes	
1:30-2:00	Small Groups/Learning Centers (Interventions as Needed)	30 Minutes	
2:00 – 2:20	Health Lesson/Snack	20 Minutes	
2:20 – 2:35	Closure/Review of the Day	15 Minutes	
2:35 – 2:45	Dismissal	10 Minutes	
2:45 – 3:30	Teacher Planning	45 Minutes	

Required Minutes		Sample Schedule/Required Minutes	
Instructional Time	330 Minimum	Instructional Time	455 minutes
Center Time	120 Minimum	Center Time	205 minutes
Quiet Time	(Recommended Only)	Quiet Time	30 minutes
Physical Activity	30 Minimum –	Physical Activity	45 minutes
	60 Maximum		
		*Due to physical education extension class, physical activity	
		may be more than 30 minutes on certain days.	
Health	45 Minimum (per week)	Health	20 minutes (per day)